Kieltämättä toisinaan tulee mieleen, että mihin hemmettiin tarvin tätäkin tietoa, jos lääkärin työtä tekee ;)

No, ainakaan lääkärin työtä ei pääse tekemään, jos ei hallitse niitä tietoja, mitä lukio tarjoaa ja galenos vaatii soveltamaan.  Ja muuten lukiessa solunettiä ( voi käyttää lääketieteellisen harjoittelumatateriaalina) huomaa, etteipä noita tietoja ymmärrä, jos ei tajua lukionkaan juttuja.

No esimerkkejä voisin antaa seuraavia vuoden 2010 lääketieteellisen valintakokeesta:

Kemiaa

Millaiset ja minkä molekyylien ja molekyylien osien väliset ei-kovalenttiset
vuorovaikutukset pitävät koossa liposomirakkulaa? (4 p)

 

Fysiikkaa

Ilmassa on 250000 hiukkasta/cm³. Oletetaan, että hiukkasista 99,70 % on halkaisijaltaan
< 0,3 μm (< 0,3-hiukkaset). Näiden massa on kuitenkin vain 0,30 % hiukkasten
kokonaismassasta, joka on 75 μg kuutiometrissä ilmaa. Mikä on < 0,3-hiukkasten
keskimääräinen massa? (3 p)

 

Tietoja suoraan galenoksesta:


Selosta mekanismit, joiden avulla elimistössä pyritään estämään sisäänhengitysilman
vierasaineiden pääsyä keuhkorakkuloihin.

 

Ja matikkaa tietenkin tarvitsee melkeinpä kaikissa tehtävissä, koska kemia ja fysiikkaa vaatii matematiikan osaamista, jotta asiat pystyy ymmärtämään ja selittämään suureita laskemalla. Eli lopputuloksena voidaan sanoa, että ei pidä yrittää latvasta, vaan juuresta. Turha yrittää galenosta lukea, jos ei hallitse lukion oppimääriä.

Aluksi meinasin, että voisin katsoa näiden tehtävien vastauksia galenoksesta ja lukion kirjoista. Vaan olipa liian iso urakka, koska eipä noita noin vaan selailtukaan esille. Ja tosiaankaan en osaa sanoa suorilta käsin näihin vastauksia. Jollekin voi olla varmaan ihan iisipiisi juttu sanoa, vaan mulla taitaa olla hyvin hyvin paljon vielä opittavaa.

Tuosta valintakokeesta pieniä faktoja vielä. Aikaa on 4h tekemiseen. Kokonaissivumäärä on 17 sivua.1 sivu on kansilehti. 12 sivua on aineisto ja tehtäväsivuja. Lisäksi vielä 4 sivua kaavaliitteitä fysiikan ja kemia osalta.  Tehtäviä on 14. Osa pienempiä osa isompia. 7 tehtävää vaatii laskemista.

Uusimmassa galenoksessa oli muuten ensimmäinen kappale terveyden edistämisestä. Ja ihan valaistakseni asiaa, niin terveydenhoitajan asiantuntemusala on terveyden edistäminen, joten joku asia puoltaa minuakin :D