Tänään minua infottiin, että Galenosta ei ainakaan ensi vuoden pääsykokeissa käytetä pääsykoekirjana. Materiaalina toimii lukion fysiikan, kemian ja biologian kurssien sisältö. Materiaalista tuli siis paljon laajempi. Vaan en tiedä sitten sitä, tuliko vaikeampi. Galenoksen sisältöhän on hyvin spesifi ja syvällinen tutkaus anatomiaan ja fysiologiaan. Oon hieman ymmälläni, että onko tämä itseni kannalta hyvä vai huono juttu. Toki tämä lyhentää omaa hakuprosessiani, kun lukion matskut ovat sitten myös se pääsykoemateriaali.

Mitä tämä sitten tarkoittaa siitä, että kuka pääsee sisään? Voisi kuvitella, että sisäänpääsy helpottaa juuri lukiosta valmistuneille. Galenos ja lukion kirjoituksiin valmistautuminen voi olla liikaa kerralla, joten kun pääsykoe muuttuu voi kirjoituksiin luku ja pääsykokeisiin valmistautuminen tapahtua samalla kertaa = sisäänpääsy helpottuu.

No muuttuuko pääsykoe helpommaksi? J0ku, joskus jossain uutisissa kertoi, että Galenos on ollut erinomainen valikoimaan ne, ketkä myös pärjäävät opinnoissa. Kun tämä efekti katoaa, tuleeko enemmän lopettajia. Ymmärrettävästi lääkäripula on huutava ja hakijoita halutaan saada nopeammin sisään. Valmistuneet lääkärit kuitenkin painavat ehkä enemmän pulakupissa.

Millaisia kysymyksiä mahtaa pääsykoe tarjota? Lukion biologia ei mielestäni ole kuitenkaan kovinkaan syväluotaava anatomian ja fysiologian suhteen, joten veikkaan painotuksen menevän kemiaan ja fysiikkaan. Mahdetaanko vaatia sovelluksia fysiikan ja kemian tietoisuudesta biologian oppimäärään. Siinä mielestäni olisi ehkä ihan varteenotettava vaihtoehto. En malta odottaa, että saan käsiini ensi kevään pääsykokeen. Pääsen katsomaan, miten lukemista kannattaa painottaa.

Olen tällä hetkellä matematiikassa funkion kuvaajassa ja sen kulmakertoimessa. Kemiaa en ole edes katsonut (Virhe!) ja fysiikassa on aaltoliike meneillään. Samalla luen  siis tiedettä kaikille, fysiikka... Luulisin, että jos etsisin samanlaista kirjaa englanniksi se olisi "Fysics for dummies" ;) Mutta hyödylliseksi sen koen, kuten todettua turha sitä on yrittää latvasta aloittaa..